Muutamassa vuodessa hoopers kehittyi tuntemattomasta harrastuksesta viralliseksi kilpailulajiksi.
Hoopers rantautui Suomeen vuonna 2020. Siitä tuli nopeasti suosittu laji, jota harrastetaan ympäri Suomea. Facebookin Hoopers Suomi -ryhmässä on yli kaksituhattakuusisataa jäsentä. Mistä tässä lajissa on siis kyse ja mikä on sen suosion salaisuus?
Hoopersissa koira suorittaa ihmisen ohjaamana rataa, jossa yleisin este on hoop eli kaari, jonka läpi koira juoksee. Muita esteitä radalla ovat tynnyri, putki ja veräjä.
Kisoissa mitataan taitoa, ei nopeutta. Koirat pääsevät juoksemaan omaa tahtiaan ja nauttivat siitä yleensä paljon. Näissä kisoissa ei ehkä olekaan tärkeintä voittaminen vaan onnistuminen omassa suorituksessa. Laji on mukavaa yhdessä tekemistä, jossa tarvitaan koiran ja ihmisen yhteistyötä.
Kuva: Hoopersissa esteet joko kierretäään tai mennään läpi. Hoopers on saanut nimensä läpimentävästä hoop-esteestä.
Kauko-ohjausta
Hoopersissa radalle määritellään ohjausalue, jonka sisältä ohjaaja ohjaa koiraa. Koiran tulee suorittaa esteet tuomarin ratasuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Hoopersissa on kolme tasoluokkaa. Alimmassa luokassa radan kauimmainen este voi sijaita 15 metriä ohjausalueesta ja ylimmässä luokassa etäisyys voi olla 25 metriä. Tasoluokkien eroina ovat myös radan vaikeusaste, esteiden väliset etäisyydet sekä suoritettavien esteiden lukumäärä.
Alimmassa luokassa radat ovat yleensä selkeälinjaisia, mutta ratojen vaikeutuessa radan suorittaminen vaatii koiralta suuntavihjeiden osaamista. Ohjaaja voi käyttää käsi- ja vartalo-ohjausta sekä suullisia vihjeitä eli kaikenlaiset vihjeet ovat sallittuja.
Kuva: Hoopersissa ohjaaja ohjaa koiraa ohjausalueelta, joka merkitään kenttään selvästi erottuvasti esimerkiksi nauhoilla.
Kaikille sopiva laji
Hoopersradat ovat jouhevasti eteneviä niin, että koiran on mahdollista tasaista vauhtia suorittaa koko rata. Siellä ei siis ole jyrkkiä käännöksiä eikä hyppyjä tai kiipeämistä vaativia esteitä. Esimerkiksi agilityyn verrattuna laji ei ole fyysisesti niin kuormittava, joten hoopers soveltuu useammalle rodulle sekä myös iäkkäämmille koirille ja koirille, joiden rakenne ei esimerkiksi agilityyn ole optimaalinen. Tämä on varmasti yksi syy lajin suosioon.
Hoopin korkeus on vähintään yhdeksänkymmentä senttimetriä ja putken halkaisija on 80 senttimetriä, joten isokin koira pystyy ne jouhevasti suorittamaan. Koska hyppyjä ei ole, ei myöskään koiran pieni koko tai raskas rakenne estä lajin harrastamista.
Ohjaajan ei tarvitse liikkua, joten hoopers soveltuu myös erilaisille ihmisille. Ei tarvitse olla huippukunnossa, juosta ja olla ketterä, mutta se mitä tarvitsee, on halu kouluttaa koiraa.
Lajiin on helppo lähteä mukaan ja ratojakin pääsee suorittamaan jo kohtuullisen pienen treenaamisen jälkeen.
Kuva: Hoopersesteet soveltuvat hyvin sekä isoille että pienille koirille. Putken halkaisija on 80 cm.
Kuinka alkuun
Hooperskoulutusta järjestävät agilityseurat sekä useat yksityiset koirakoulut. Agilityseurat järjestävät myös Suomen agilityliiton kehittämää valmentajakoulutusta. Monella kouluttujalla onkin jo hoopersin apuvalmentajan pätevyys.
Omien esteiden hankinta on edullista tai niitä voi rakennella myös itse, joten kotonakin pääsee hyvin harjoittelemaan. Laji kuitenkin vaatii tilaa, joten alkuopetuksen jälkeen on hyvä suunnata pikkupihalta isommille kentille. Kilpailukehän tulee olla vähintään 600 m2.
Unohda tässä lajissa kädestä palkkaaminen ja vahvista ohjaajasta poispäin irtoamista. Hyviä apuvälineitä ovat muun muassa namialustat, kosketusalusta ja heitettävät lelut.
Koiraa kannattaa alusta lähtien opettaa sheippaamalla eli pilkkomalla tehtävä pieniin osiin ja palkkaamalla pienestäkin yrittämisestä. Koira joka aktiivisesta tarjoaa toimintaa ja yrittää ratkoa tehtävää on yleensä helpompi opettaa irtoamaan esteille kuin houkuttelemalla koulutettua koira.
Kuva: Veräjä on tynnyrin ohella toinen hoopersin kierrettävistä esteistä.
Kisaamaan 2025
Innostuneet treenaajat odottavat jo kisaamaan pääsyä. Hoopers kuuluu Suomessa agilityn lajimuotoihin, joten lajin sääntöjä ja ohjeita kehittää Suomen Agilityliitto, joka on myös kouluttanut lajin tuomarit. Hoopersin viralliset kisat päästään aloittamaan alkuvuonna 2025, kun kilpailuihin tarvittavat järjestelmät ja tulosohjelma on saatu toimiviksi. Virallisten kisojen myötä voi hoopersissa tulevaisuudessa valioitua ja saavuttaa meriittejä. Epävirallisia kilpailuja järjestetään jo useilla paikkakunnilla.
Lisätiedot: https://www.agilityliitto.fi/agilityurheilu/lajimuodot/hoopers/
Taulukot
Luokka suoritettavien esteiden lukumäärä esteiden väliset etäisyydet
1-luokka 10 - 16 5 - 8 m
2-luokka 14 - 20 5 - 10 m
3-luokka 18 - 24 5 - 12 m
Luokka ohjausalueen etäisyys kauimmaisesta esteestä neliö ympyrä
1-luokka max 15 m 4 x 4 m 4,5 m
2-luokka max 20 m 3 x 3 m 3,5 m
3-luokka max 25 m 2 x 2 m 2,5 m