Ympäristövastuu agilityurheilussa – kestävä kehitys osaksi harrastusta

Kuva: Jukka Pätynen / koirakuvat.fi
Kuva: Jukka Pätynen / koirakuvat.fi

Kuten monessa muussakin lajissa, myös agilityssa on tärkeää huomioida vastuu ympäristöstä ja kestävä kehitys. Kestävä kehitys jaetaan perinteisesti kolmeen osa-alueeseen: ekologiseen, taloudelliseen ja sosiaaliseen kestävyyteen. Näiden näkökulmien avulla voimme arvioida ja kehittää agilitytoimintaa vastuullisemmaksi. Kolmen kestävyyden osa-alueen mallin ajatus on arvioida ja kehittää toimintojamme jokaisen osa-alueen näkökulmasta. Kestävämpiä ja tehokkaimpia ovat toimet, jotka ovat perusteltuja ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden osa-alueissa.

 

Ekologinen kestävyys agilityurheilussa

Ekologista kestävyyttä voimme lisätä sekä yksilön että seuran tasolla. Yksittäinen harrastaja pystyy vaikuttamaan ekologiseen kestävyyteen kiinnittämällä huomiota:

  • Kierrätyksen toteuttamiseen. Mikäli harjoitustiloissa on varattu kierrätysastiat, noudata niihin liittyviä kierrätyksen toteuttamista. Yleisestä siisteydestä huolehtiminen ja roskattomasta luonnosta nauttiminen on myös sosiaalista kestävyyttä.

  • Kasvisruoan lisääminen omassa ruokavaliossa. Jokaisella on yksilön vapaus päättää omasta ruokavaliostaan. Tutkimuksellista näyttöä on kasvispainotteisen ruokavalion myönteisistä ympäristövaikutuksista, joten avoin suhtautuminen kasvispainotteiseen ruokaan ja sen rohkea kokeileminen on jotain mitä yksittäinen ihminen voi tehdä.

  • Ruokahävikin minimointiin. Ota vain sen verran kuin tarvitset. Hävikki – oli se mitä tahansa – on aina hukattua energiaa.

  • Tapahtumatalkoisiin oma kuppi mukaan! Oman kahvikupin mukaan tuominen todennäköisesti parantaa vielä kisakahvin makunautintoa. Vaikka toimisit kilpailijana kysy rohkeasti kilpailuiden kahviosta, voitko saada kahvin omaan mukiin.

  • Auton tyhjäkäyntiin. Pohdi miksi auton tyhjäkäynnille on tarvetta? Jos pidät autoa tyhjäkäynnillä esimerkiksi siksi, että koirat pysyisivät lämpimänä, selvitä riittääkö koirille lämpöisempi makuualusta ja takki tyydyttämään tämän saman tarpeen tai pystytkö viemään koiran halliin odottamaan.

  • Niihin matkoihin, jotka liikut yksin autossa. Olisiko samoihin kisoihin kyytiin mahtunut toinen? Kimppakyydeillä paitsi säästetään niin ne ovat myös usein hauskoja.

  • Harrastusvälineiden kunnioittamiseen. Kun esteitä käytetään huolellisesti siihen käyttötarkoitukseen kuin ne on tarkoitettu, on niiden elinkaari todennäköisesti pidempi eikä tarvetta ole uusimiselle. Ota selvää seurasi ohjeistuksesta esteiden käyttöön ja säilytykseen liittyen.

Seurat voivat lisätä ekologista kestävyyttä muun muassa seuraavilla keinoilla:

  • Järjestäkää harjoituspaikoille kierrätysastiat niille jätemateriaaleille, joita harjoitustoiminnasta syntyy sekä ohjeistus kierrätykseen liittyen. Mikäli harjoitustoiminnasta ei synny biojätettä, voi harrastajia ohjeistaa viemään se biojäte mukanaan minkä ovat myös tuoneet.

  • Sisälämpötilan laskeminen vähentää energiankulusta.

  • Talkooruokaan ja kilpailuiden kahvioihin kasviruokaruokavaihtoehto. Hyväksi havaittu malli on tehdä hyvä ravitseva kasvisruoka, johon halukkaat voivat lisätä lihan erikseen.
  • Ruokahävinkin seuranta ja minimointi. Seuraamalla hävikin määrää on helppo kehittää talkoo- ja kahviotarjoilua niin, että hävikkiä tulee mahdollisimman vähän. 

  • Kilpailukahvion jätteiden vähentäminen. Kiinnittämällä huomiota mitä jätettä kahviosta perinteisesti syntyy, voi myös kehittää ratkaisuja näiden jätteiden vähentämiseksi. Esimerkiksi kahvin hinnoittelu edullisemmaksi niille, joilla on oma kuppi mukana.

  • Treenipaikoilla yhteiskäyttöhäkkejä ja -välineitä. Yhteiskäyttöhäkki voi helpottaa joidenkin harrastajien hallille tuloa ilman omaa autoa, yhteiskyytien järjestämistä sekä autojen tyhjäkäynnin tarvetta. Apuvälinelainaamo on paitsi hyvää palvelua seuran jäsenille, niin vähentää harrastajien tarvetta hankkia oma – etenkin jos tarve on lyhytaikainen.

  • Palkintotavaroiden vähentäminen. Ilman yhteistyökumppaneita seurat kuluttavat paljon rahaa palkintoihin samalla kun palkintotavara on osalle palkinnon saajista tarpeeton. Ekologisin vaihtoehto on suosia lahjakortteja joko seuran omiin tapahtumiin tai lähituottajien palveluihin tai tavaroihin. Ideaa voi olla antaa kilpailijan päättää lahjakortin tai tuotteen väliltä, jos se on mahdollista. Säännöt eivät edellytä jakamaan palkintoja, joten kilpailijoita voi houkutella esimerkiksi edullisemmalla starttimaksulla sillä säästöllä, ettei palkintoja jaeta ollenkaan.

  • Esteiden elinkaaren miettiminen jo hankintahetkellä. Agility estekehitys on nopeampaa kuin koskaan aikaisemmin. Esteiden huoltaminen, pienkorjaus sekä harrastajien ohjeistaminen tarkoituksenmukaiseen käyttöön lisäävät esteiden käyttöikää. Seuroissa esteiden turvallisuuden rinnalla on hyvä huomioida myös ekologista ulottuvuutta. Esteiden pitkä elinkaari liittyy myös taloudelliseen kestävyyteen.

 

Taloudellinen kestävyys – resurssien viisas käyttö

Taloudellinen kestävyys liittyy siihen, kuinka käytämme resursseja järkevästi ja pitkällä aikavälillä. Kun esimerkiksi pidennämme esteiden käyttöikää, säästämme myös rahaa. Uusien esteiden hankkiminen on suuri kustannus niin yksityisille harrastajille kuin seuroillekin. Huolellinen välineiden ylläpito ei ainoastaan säästä luonnonvaroja, vaan myös rahaa, jonka voi käyttää muuhun lajitoimintaan.

Yhteiskyydeillä ei pelkästään vähennetä päästöjä, vaan se on myös taloudellisesti järkevää. Polttoaineen hinnat nousevat jatkuvasti, ja kimppakyytien ansiosta matkakulut jakautuvat useamman ihmisen kesken. Tämä helpottaa taloudellisesti varsinkin niitä harrastajia, joilla on pitkät matkat kilpailuihin ja harjoituksiin.

Hävikkiä vähentämällä todennäköisesti säästämme myös hankintakuluissa. Muonituksen hyvä suunnittelu, jossa ruokaa ja tarjottavia tehdään vain tarpeeseen todennäköisesti ympäristön lisäksi säästää myös seuran rahaa.

Tällä samalla logiikalla voit miettiä kaikkia muita aiemmin mainittuja toimia. 

 

Sosiaalinen kestävyys – yhteisöllisyys voimavarana

Agility on laji, jossa yhteisöllisyys ja sosiaalinen kestävyys ovat merkittävä voimavara. Sosiaalinen kestävyys tarkoittaa muun muassa sitä, että luomme yhteisön, jossa kaikki tuntevat olonsa tervetulleiksi ja voivat osallistua toimintaan yhdenvertaisesti. Agilityn parissa tapaamme monia eri taustoista tulevia ihmisiä, ja yhdessä tekeminen vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Yhteiskyydit ovat esimerkki sosiaalisesta kestävyydestä. Ne eivät ainoastaan edistä ekologisuutta ja taloudellisuutta, vaan myös vahvistavat harrastajien välistä yhteisöllisyyttä. Matkojen aikana syntyy uusia ystävyyksiä ja kokemuksia jaetaan, mikä tekee lajista entistä hauskempaa ja motivoivampaa.

Agilityharrastus on sellainen, jossa meillä on vahvuudet sosiaalisessa kestävyydessä. Koska emme voi saada harrastuksesta täysin nollapäästötöntä jo senkin vuoksi, että harrastuskumppanimme on koira, voimme panostaa erityisesti sosiaaliseen kestävyyteen ja sen edistämiseen. Kestävä kehitys on osa vastuullista urheilua, ja agilityharrastajien yhteisössä on vahva potentiaali toimia esimerkkinä myös muille urheilulajeille. Yhdessä voimme luoda agilitysta paremman harrastuksen koko ympäristölle. 

Suomen Agilityliitto ottaa mielellään vastaan seurojen parhaaksi koetut kestävän kehityksen käytännöt muille jaettavaksi. Voit viestittää näistä osoitteeseen: saara.krook@agilityliitto.fi / ympäristövastuullisuus vastaava.

 

Ympäristövastuukysely jäsenyhdistyksille

Suomen Agilityliiton ympäristövastuusuunnitelman tavoitteena on, että SAGI tunnistaa ja arvioi toimintansa ympäristövaikutukset muun muassa kilpailutoiminnan, tapahtumien, matkojen ja hankintojen osalta. SAGI haluaa vähentää konkreettisin teoin toiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia ja edistää ympäristökestävyyttä pitkäjänteisellä toiminnalla.

Kyselyn avulla selvitetämme jäsenyhdistysten lähtötilannetta ympäristövastuun osalta.

Pyydämme jäsenyhdistyksiä vastaamaan ympäristövastuukyselyymme 8.12.2024 mennessä täällä. Jokainen jäsenyhdistys voi vastata kyselyyn vain kerran ja SAGI arpoo vastaajien kesken kolme tuotekassia.

Takaisin