Aino Kinnunen, Jyväskylä
Kerro itsestäsi: Olen 2023 valmistunut agilitytuomariksi, minulla on sekä Games- että Hoopersoikeudet. Harrastan ja kilpailen agilityn lisäksi myös perinteisen paimennuksen puolella.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Agilityn tulee olla kaikille osallisille mukavaa, lajin suola on se, että niin ratoja, ohjaajia kuin koiria on erilaisia.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Games-lajien tuomarointi on ollut huikean hauskaa ja jännittävää!
Kielet: Suomi, englanti.
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: aino.kinnunen@gmail.com puh. +358 443 191 913
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kuva: Aija Tanskanen
Allan Mattsson, Kouvola
Kerro itsestäsi: Eläkkeellä oleva matemaattisten aineiden lehtori, joka pitää urheilusta, luonnosta ja mökkeilystä.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Aloitin agilityn vuonna 1997 kromfo Rokin kanssa. Tuomarioikeudet sain 2008. Pidän virtaavista turvallisista radoista, joissa edellytetään ohjaajalta radanlukutaitoa.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Agirotutapahtumissa oli kiva tunnelma myös tuomaroidessa.
Kielet: Suomi, Englanti
Yhteydenotto: Sähköposti ja puhelimitse
Yhteystiedot: allan.mattsson@pp.inet.fi puh. +358 407 035 971
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Anders Virtanen, Pedersöre
Kerro itsestäsi: Olen harrastanut agilityä vuodelta 1989, sain tuomarioikeudet vuonna 1995. Toimin eri tehtävissä omassa seurassa, Kennelpiirissä, SKL´ssa, PKU´ssa ja FCI´ssä. Hammaslääkäri joka siirtynyt eläkkeelle 2024.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Mahdollisimman sujuvia ja turvallisia ratoja kuitenkin niin että oma sormenjälki näkyy.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Mieleenpainuvimmat tuomaroinnit EO 2015, JOAWC 2022 sekä AWC 2023 eli olen tuomaroinut kaikissa KV-arvokisoissa.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti, norja
Yhteydenotto: Sähköposti sekä puhelimitse
Yhteystiedot: anders.virtanen@multi.fi puh. +358 505 251 232
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Anne Huittinen, Ylöjärvi
Kerro itsestäsi: Koirat täyttää suurimman osan elämästäni: koulutan ja kilpailen sekä tuomaroin. Tällä hetkellä kotoa löytyy lauma mudeja, aiemmin lauma koostui pelkästään belgeistä. Koiraharrastusta tasapainoittaa käsityöt ja keväästä 2023 hapanjuurileivonta.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Tuomarikortti on ollut vuodesta 2009 ja rataprofiilikäsiala, kuten lajikin, on muuttunut. Ratasuunnittelun haaste ja viehätys on juurikin siinä että onnistuisi suunnittelemaan tasoluokkaan tarpeeksi haastavan mutta ei liian vaikean radan jonka olisi miellyttävä myös tuomaroida. Joskus onnistuu ja joskus opitaan.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Olen heittänyt voltin takaperin putken yli tuomaroidessani. Tästäkin otin opikseni ja yritän välttää jatkossa, mutta eihän sitä koskaan tiedä.
Kielet: suomi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: anne.harri.huittinen@kolumbus.fi puh. +358 400 840 873
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kuva: Samuli Huikuri
Anne Savioja, Espoo
Kerro itsestäsi: Olen kilpaillut vuodesta 1989, tuomaroinut vuodesta 1997, kouluttanut tuona aikana enemmän ja vähemmän. Yrittänyt eläköityä pari viimeistä vuotta tuomarointihommista, arvosteluoikeudet toki vielä hätätapauksia varten säilyttäen.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Yritän laatia radat koira- ja ohjaajaystävällisiksi. Suosin "perinteisiä" kiemuroita huomioiden uuden suuntauksen mm. esteväleissä. Eri säkäluokat on huomioitava ratasuunnittelussa.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Suomalaista byrokratiaa ihmetellessäni mieleen nousee päällimmäiseksi tuomarointi Italiassa kymmenisen vuotta sitten: Aikataulu petti ja illan pimeys humahti yllättäen. Valoja ei ollut, ja yksi kisa oli vielä käymättä. Tuomareiden, joukkueenjohtajien, järjestäjien ja kilpailijoiden yhteisellä päätöksellä lähdöt siirrettiin seuraavaan aamun, jolloin kisa aloitettiin kolme tuntia aiottua aikaisemmin! Non c'è problema!
Kielet: suomi, ruotsi, englanti
Yhteydenotto: Puhelin
Yhteystiedot: savioja.anne@gmail.com puh. +358 400 604 339
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: En ota ennakkoon tuomarointikutsuja vastaan. Hätätapauksissa saa soittaa.
Kuva: Zuzula Vetrakova
Anne Viitanen, Sastamala
Kerro itsestäsi: Hei Olen kohta ”melkein keski-iän” saavuttamassa oleva nainen ja asustelen maaseudulla Sastamalassa miehen ja muutaman koiran kanssa.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Agilityharrastukseni aloitin vuonna 2001 pitkäkarvaisella mäyräkoiralla. Nykyään kisaan pikkumaksi 2lk:ssa bordercollie Onyalla. Agilitytuomariksi päädyin hakemaan, koska halusin päästä katsomaan lajia myös toisenlaisesta näkökulmasta sekä oppia itse lajista enemmän. Tuomarina olen toiminut vuodesta 2008 saakka. Tuomarina yritän aina tehdä radoista sujuvia ja loogisia, mutta kuitenkin haastavia ja kuhunkin luokkaan sopivia.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Parhaat muistoni ovat varmastikin tulleet arvokisojen tuomaroinneista sekä joistakin ulkomaille suunnatuista tuomarointimatkoista. Vuonna 2013 ja 2016 olen ollut mukana kouluttamassa uusia tuomareita, mikä on ollut sekin itsesään hieno muisto. Mottoni onkin: "agilityn ei tarvitse joka kerta olla helppoa, mutta hauskaa pitää AINA olla."
Kielet: suomi, englanti
Yhteydenotto: Ensisijaisesti sähköposti tai puhelimitse
Yhteystiedot: annemaarit.viitanen@gmail.com puh. +358 407 078 557
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Arto Laitinen, Lahti
Kerro itsestäsi: Olen tietotekniikan töistä eläkkeellä oleva insinööri. Perheeseen kuuluu vaimon ja kahden tyttären lisäksi kolme lastenlasta sekä bordercolliet Metku ja Venka.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Lajin aloitin 90-luvulla kahdella partacolliella jonka jälkeen roduksi vaihtui bordercollie. Ratasuunnittelussa yritän mahdollistaa erilaiset ohjausvaihtoehdot niin, että rata olisi mahdollista suorittaa ja ohjata turvallisesti sekä sujuvasti. Koiran taidoilla tulisi aina olla suurempi merkitys radan suorituksen onnistumisessa kuin ohjaajan juoksuvoimalla.
Mieleenpainuvin tuomarointi: SM-kisojen tuomaroinnit 2019 ja 2023.
Kielet: suomi, englanti
Yhteydenotto: Ensijaisesti sähköposti
Yhteystiedot: arto.laitinen@phnet.fi puh. +358 400 495 282
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Eeva-Liisa Pohjanen, Kempele
Kerro itsestäsi: Koirien hyvinvoinnin ammattilainen: urheilukoirahieroja, koirajumppari ja kouluttaja. Entinen intohimoinen kisaaja joka nykyisin katselee agilityä eri kulmasta. Olen ollut lajin parissa vuodesta 1991, tuomarioikeudet sain vuonna 2008.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Kehitys on kehittynyt vuosien varrella, ratojen logiikka ja haastavuus on hyvä pitää mahdollisimman koiralähtöisenä. Mielellään suunnittelen radat mahdollisimman pitkälle jokaisen säkäluokan mukaan, mikäli siihen on ajallisesti ja käytännöllisesti mahdollisuus. Turvallisuuden näkökohdat ovat tärkeitä, liian suuret vauhdit eivät saa olla itsetarkoitus. Parhaimmat suoritukset löytyvät aina.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Koulutusreissut ulkomaille, esimerkiksi Hollantiin. Toisaalta muistorikasta on ollut lajin kehittymiseen osallistuminen sekä paperilla, että käytännössä pitkin Suomeakin. Kivoja muistoja ja kohtaamisia.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti, saksa ja ranska
Yhteydenotto: Sähköposti ja puhelimitse
Yhteystiedot: eeva.liisa.pohjanen@gmail.com puh. +358 408 434 662
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kuva: Sari Eskelinen (sary)
Einari Pekkala, Ylöjärvi
Kerro itsestäsi: Olen rento, työteliäs ja tehokas.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Agilityn olen aloittanut 2011 ja valmistuin agilitytuomariksi toukokuussa 2023. Olen aktiivinen kisaaja ja arvostan kisatessa virtaavia ja turvallisia rataprofiileja. Pyrin omassa ratasuunnittelussani toteuttamaan samoja periaatteita ja pitämään radat mahdollisimman monipuolisina. Perinteisten hyppy- ja agiratojen lisäksi sujuu myös Games- ja Hoopers lajien tuomarointi.
Mieleenpainuvin tuomarointi: TamSKin kinkunsulatuskisoissa tuli repäistyä 17 tunnin talkoopesti. Ensin aamulla mittailtiin koiria, sitten n. 8h ratamestarina ja loppuilta vielä tuomarina n. 8,5h. Oli hieno tapahtuma ja olin ratoihin sekä tuomarointiini tyytyväinen, vaikka lopuksi hieman väsyttikin.
Kielet: suomi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: einari.pekkala@gmail.com puh. +358 503 365 587
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Esa Muotka, Sipoo
Kerro itsestäsi: Agilityharrastaja/kilpailija/seura-aktiivi vuodesta 1994, tuomari vuodesta 2008. Nykyisin enimmäkseen tuomari.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Minulle agilityn viehätys on koiran ja ohjaajan yhteistyö. Tuomarina pyrin suunnittelemaan vauhdikkaita ratoja, joilla ohjaajan on pakko luottaa koiraansa ja koiran esteosaamiseen. Ratasuunnittelussa yritän huomioida, että linjat ovat koiralle loogiset ja turvalliset sekä ohjaajan sijoittumisella ja koiran osaamisella voi korvata ohjaajan fyysisiä puutteita. Agility on parhaimmillaan, kun ohjaajilla on hyvä tunnelma tuloksista riippumatta ja koirista näkee, kuinka ne nauttivat saadessaan edetä radalla täysiä.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Tuomarointi on vienyt minuit huippuihin paikkoihin ja hienoihin kilpailuihin. Kotimaassa EO- ja MM- karsinnat, SM-kisat ja Halli SM-kisat, useiden maiden maajoukkueiden karsintakilpailut, Open-tapahtumat ja niiden finaalit ja tietysti Pohjoismaiden mestaruuskilpailu 2023, EO 2023 ja AWC 2024.
Kielet: suomi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti, messenger
Yhteystiedot: esa.muotka@haitaxi.fi puh. +358 400 404 140
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kuva: Jannica Grönmark
Eva Kajander, Turku
Kerro itsestäsi: Olen Turkulainen, reilu viiskymppinen tuomarin alku. Lajiin tutustuin ekan kerran jo vuonna 2002, varsinaisen harrastamisen aloitin vuonna 2013. Tällä hetkellä kisakoirana on erittäin vauhdikas ja vietikäs espanjanvesikoira. Viihdyn mainiosti agility-yhteisössä, roolissa kuin roolissa.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Haluan tehdä ratoja joista löytyisi jokaiselle jotain. Sopivasti haasteita ja reipasta menoa.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Olen tällä hetkellä uusin tuomari joten jännittävimmät, hauskimmat ja mieleenpainuvimmat tuomaroinnit ovat toivottavasti vasta edessä.
Kielet: suomi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: kajandereva7@gmail.com puh. +358 405 247 911
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Harri Huittinen, Ylöjärvi
Kerro itsestäsi: Pitkää agilityssä mukana ollut monessa eri roolissa. Nykyisin kisaaminen jäänyt muiden asioiden jalkoihin, mutta edelleen viikoittain valmennan ja tuomaroin silloin, kun kutsutaan.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Itse kilpailin vuosia eri koirilla agilityä ja toiminut maajoukkueen johtajana neljän vuoden ajan. Ratasuunnittelussa pyrin siihen, että ratani olisivat vauhdikkaita, mutta toki samalla haluan haastaa koirakoita testaamaan omaa osaamistaan kilpailutilanteissa.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Olen reilu 20 v toiminut tuomarina, joten vuosien varrella olen kohdannut harrastajia joka puolelta Suomea, joten yhden asian nostaminen on hankalaa. Päin vastoin sanoisin, että yleensä aina eri paikkakunnilla on hyvä henki harrastuksen parissa.
Kielet: suomi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: Harri.Huittinen@elisanet.fi puh. +358 457 872 4398
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Hilpi Yli-Jaskari, Nurmo
Kerro itsestäsi: Olen keski-ikäinen perheellinen luokanopettaja ja koiraharrastaja.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Agilityharrastuksen aloitin alkuvuodesta 1995. Nyt se on jo elämäntapa: treenaan, kisaan, koulutan ja tuomaroin. Tavoitteena on suunnittella sujuvia ja koiralle loogisia ratoja, joita pystyisi ohjaamaan eri tavoilla ja että ne sopisivat erilaisille koirakoille.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Tavoitteenani ei ole arvokisat, vaan olen "kyläkisatuomari". On hienoa, kun kisoissa ihmiset onnistuvat/ saavat positiivisia kokemuksia ja myös rotukirjo ilahduttaa.
Kielet: suomi, englanti, ruotsi
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: hilpi.yj@gmail.com puh. +358 504 123 496
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kuva: Kati Kuuttila
Jari Suomalainen, Riihimäki
Kerro itsestäsi: Olen reilu 5-kymppinen. Olen aloittanut agility vuonna 1994.Ensimmäiset agilitykoirani olivat Dalmatiankoiria, seuraavat koirat kooikerhondjeja. Frodon kanssa kilpailtiin varsin menestyksekkäästi sekä kotimaassa että ulkomailla. Tällä hetkellä kotia asuttaa Frodon poika ja pojanpoika.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Ratasuunnittelussa pyrin tekemään tason mukaisia, turvallisia ja vauhdikkaita ratoja sekä koiralle että ohjaajalle.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Mieleenpainuvimmat muistot ovat omalta kilpailu-uralta Frodon kanssa. Maailmanmestaruus, EO-voitto ja kotimaasta Suomen mestaruudet neljänä peräkkäisenä vuotena. Mukavia tuomarointimuistoja on paljon sekä koti- että ulkomailta.
Kielet: suomi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti, messenger
Yhteystiedot: kooijari@gmail.com puh. +358 405 952 975
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Jari Tienhaara, Seinäjoki
Kerro itsestäsi: Pitkänlinjan kaukokatseinen agilityharrastaja. Itsellä ei ole ollut muutamaan vuoteen omaa koiraa, perheessä tosin useampikin. Valmennuksesta olen aina ollut kiinnostunut, jonka takia kävin SAGIn järjestämän valmentajakoulutuksen.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Agilityä harrastanut vuodesta 1991, Suomen maajoukkueessa 1997 ja kouluttanut aktiivisesti vuoteen 2015, jonka jälkeen satunnaisesti. Ratasuunnitteluideologiani on olla aikaani edellä ja pyrkiä tuomaan uutta agilityyn. Toinen tärkeä asia on tuoda radoillani useita suoritusvaihtoehtoja.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Maajoukkuekarsinnat 2017 Turussa, MM- ja PM-kilpailut 1997.
Kielet: suomi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: jari.tienhaara1@gmail.com puh. +358 405 482 456
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Jenny Naumanen, Kouvola
Kerro itsestäsi: Valmistuin alkuvuodesta 2023 agilitytuomariksi. Tuomaroinnin lisäksi, nautin suuresti myös koirakoiden kouluttamisesta ja kisaamisesta.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Minun tavoitteeni tuomarina on suunnitella hyvä linjaisia sekä turvallisia ratoja, jossa pääsee haastamaan koirakoiden osaamista osana vauhdin huumaa.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Mielestäni parasta tuomaroinnissa on nähdä koirakoiden saumatonta yhteistyötä, onnistumisen riemua ja yhteisen tekemisen tuomaa iloa! Näitä on tarjolla jokaisissa kisoissa.
Kielet: suomi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: jenny.naumanen@gmail.com puh. +358 405 774 632
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat
Johanna Nyberg, Lempäälä
Kerro itsestäsi: Olen koira-alalla työskentelevä, koirat siis täyttävät niin arkipäivät kuin vapaa-ajankin. Kotona pyörii novascotiannoutaja, englanninspringerspanieli ja venäjänspanieli.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Harrastanut agilitya tuolta 1990-luvulta. Tykkään kauniista ja harmonisesta suorituksesta niin koiran kuin ohjaajan näkökulmasta. Fyysisesti, psyykkisesti ja emotionaalisesti valmis koirakko tekee vaivattomasti radalla ihan mitä vain.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Sykähdyttävintä on kun näkee, että koirakko on tehnyt kaikkensa radalla ja jopa ylittänyt siellä omat odotuksensa ja tuo palkitaan onnistumisella.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: johanna.nyberg@pp.inet.fi puh. +358 405 535 828
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kuva: Anne Koskelainen
Jouni Kautto, Kirkkonummi
Kerro itsestäsi: Juristista ei tullut varatuomaria, mutta tuli ylituomari. Agilityä olen harrastanut melkein niin kauan kuin taloudessamme on ollut koiria eli vuodesta 2006 alkaen. Tuomarioikeudet myönnettiin syksyllä 2017. Agilityssä kilpailemisen ja kouluttamisen ohella olen toiminut aktiivisesti mukana SAGIn ja Kennelliiton toimikunnissa ja työryhmissä.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Tuomaroinnissa paras fiilis tulee, kun ohjaajille pystyy tarjoamaan haasteita ja ohjaajat vastaavat haasteeseen pistäen itsensä täysillä likoon. Agility on parhaimmillaan silloin, kun ohjaaja joutuu tekemään rohkeita ratkaisuja ja luottamaan omaan tekemiseensä. Erinomaisella radalla ohjaajan radanlukutaito ja koiran osaaminen pääsevät loistamaan, kun ohjaaja onnistuu löytämään ratkaisut, joilla juuri kyseinen koirakko pystyy parhaimpaansa.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Arvokilpailuissa on aina oma erityinen hohtonsa ja tunnelmansa, joten SM-finaalin tuomaroiminen Turussa 2021 kuuluu hienoimpiin kokemuksiin tuomarointiuralla. Mutta toisaalta tunnelma on hieno ihan jokaisessa kilpailussa, varsinkin silloin, kun koirakot kisaavat sijoituksista pienillä marginaaleilla.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti, saksa
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: jouni.kautto@elisanet.fi puh. +358 451 272 603
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kari Jalonen, Sastamala
Kerro itsestäsi: Olen aloittanut agilityn vuonna 1994 ja tuomari vuodesta 2002 lähtien. Olen kisannut saksanpaimenkoiralla, tollerilla, dobermanilla, bordercolliella. Satunnaisia kertoja myös useammalla muulla rodulla.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Harrastaminen alkoi uteliaisuuden takia ja aika äkkiä meni pikkusormen lisäksi kaikki muukin. Ratasuunnittelussa pyrin siihen, että ne ovat tehtävissä erilaisilla tavoilla turvallisuutta unohtamatta.
Mieleenpainuvin tuomarointi: 2011 European Open tuomarointi.
Kielet: suomi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti ja puhelimitse
Yhteystiedot: jalosenkari@gmail.com puh. +358 505 426 830
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Katarina Virkkala, Kokkola
Kerro itsestäsi: Olen agilityharrastaja, joka nauttii koiran kanssa touhuamisesta ja kaikista eniten juuri agilityn parissa kilpaillen, kouluttaen ja tuomaroiden. Arkeeni kuuluu koirien lisäksi vahvasti kaikenlainen urheilu: "kustanna, kuljeta, kannusta-periaatteella" perheemme juniorin eri lajien pelejä katsoen sesongista riippuen.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Olen ollut jokusen vuosikymmenen agilityharrastaja ja -tuomari. Vuosien mittaan kisakavereina on ollut shelttiä, tervua, bordercollieta ja kääpiömäyräkoirankin kanssa olen lajissa kisannut. Tällä hetkellä kisaan bordercollie Sinikan kanssa SL3-luokassa tavoitteena saada riittävä määrä nollia kasaan erinäisiä tapahtumia ajatellen. Koulutan myös yhdistyksessämme viikkoryhmää. Ratasuunnittelussa toivoisin ratani olevan sellaisia, että niissä vauhti ja taitovaatimus olisivat tasapainossa. Rata on mielestäni onnistunut silloin kun sen sujuvaan, turvalliseen ja vauhdikkaaseen suorittamiseen löytyy erilaisia vaihtoehtoja.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Mieleenpainuvia hetkiä on uran aikana ollut useitakin, mutta parasta on kun kisaaja iloitsee koiransa kanssa aidosti omasta onnistumisestaan oli kilpailu sitten oman seuran "pikkukisa" tai vaikkapa SM-kilpailu.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: katarina@ideat.fi puh. +358 445 649 114
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kati Wala-Bruin, Tuusula
Kerro itsestäsi: Olen ns. vanhan ajan tuomarikuntaa, toiminut näissä tehtävissä jo lähes 30 vuotta, vaikkakin viime vuodet hyvin vähän aktiivisesti varsinaista tuomarityöskentelyä tehden. Sen lisäksi toimin FCI:n mittaavana tuomarina vuosittaisissa arvokisoissa.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Agilityä olen harrastanut vuodesta 1990 lähtien, hitaasti mukautunut uusiin tuuliin, haikaillen yhteisöllisyyttä ja rentoa kilpailumieltä vielä noilta lajin alkuvuosilta.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Kaikilla pienilläkin tapahtumilla on muistoja kerryttävät hetkensä.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti, saksa
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: kmwala@gmail.com puh. +358 405 205 036
Kirsikka Tynkkynen, Savonlinna
Kerro itsestäsi: Olen toiminut agilitytuomarina vuodesta 2023. Lisäksi minulla on Hoopers tuomarointioikeudet.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Ratasuunnittelussa pyrin kehittymään jatkuvasti ja tarjoamaan koirakoille ratoja jossa voi hyödyntämään erilaisia vahvuuksia.
Kielet: suomi, englanti
Yhteystiedot: kirsikkatynkkynen@gmail.com puh. +358 408 213 637
Kuva: Petri Viinikainen
Maria Martin, Rovaniemi
Kerro itsestäsi: Olen monilajiaktiivi Rovaniemeltä ja agilityn lisäksi joukkuelajit ovat vieneet minua eripuolille Suomea ja kuuluvat edelleen vahvasti harrastuksiini. Arkisin toimin asiantuntijatehtävissä Lapin hyvinvointialueella.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Agilityharrastustaustaa on takana parikymmentä vuotta. Minut olette saattaneet nähdä - tai ainakin kuulla - kisakentillä suomenlapinkoirien kanssa. Tällä hetkellä laumaan kuuluu 7-vuotias Nexus ja eläkeläistynyt Nanuk, jonka agilityuran ensimmäiset vuodet kisattiin Ruotsissa. Agilitytuomariksi valmistuin toukokuussa 2023. Ratasuunnittelussani pyrin vauhdikkaisiin ja turvallisiin ratoihin, jotka on mahdollista suorittaa monenlaisin ohjauksin.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Tähänastisista tuomaroinneista mieleenpainuvin tapahtuma oli päästä tuomaroimaan junnujen JSP-SM-ratoja Rovaniemellä kesällä 2023, juuri valmistuneena tuomarina.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: marialeppis@hotmail.com puh. +358 405 633 464
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Marika Blom, Lappeenranta
Kerro itsestäsi: Valmistuin agilitytuomariksi alkuvuodesta 2023. Harrastan kelpieideni kanssa agilityn lisäksi tokoa ja rallya, ja kesäaikaan meidät löytää retkeilemästä Lapista ja Pohjois-Norjasta.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Aloitin agilityn vuonna 2007 ja tähän mennessä olen lainakoirat mukaan lukien kisannut kaikissa muissa kokoluokissa paitsi pikkumineissä. Ratasuunnittelussa pyrin hyvälinjaisiin, koirille turvallisiin ratoihin, jotka on mahdollista suorittaa eri ohjausvalinnoilla ja mahdollistaen koirakon omien vahvuuksien hyödyntämisen. Yhtä oikeaa tapaa tehdä agilityä ei ole olemassa.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Tähän astisen vielä lyhyen tuomarointiuran hienoimmat hetket ovat olleet ne, kun ohjaaja riemuitsee onnellisena onnistumisesta yhdessä koiransa kanssa, oli kyse sitten nollaradasta tai pienemmän kohdan onnistumisesta radalla. Se tunne, että oma ratani aiheuttaa noin suuren ilon kisaajalle koirineen, se on ehdottomasti parasta!
Kielet: suomi, ruotsi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: marika.blom@gmail.com puh. +358 407 074 806
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Marja Lahikainen, Mikkeli
Kerro itsestäsi: Agility on ollut osa elämää jo pitkään. Lajin parissa olen viettänyt yli 30 vuotta harrastaen, kilpaillen ja kouluttaen. Ylituomarioikeudet sain vuonna 2002. Siviiliammatiltani olen luokanopettaja.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Toivon ratojeni tarjoavan sopivasti haasteita, monipuolisia ohjausvaihtoehtoja ja onnistumisen kokemuksia.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Kaikista tuomaroinneista jää hyviä muistoja ja uusia tuttavuuksia eri puolilta Suomea. Erityisesti mieleen ovat jääneet avustavan tuomarin tehtävät arvokilpailuissa ja viimeisen tuomarikurssin vetäminen yhteistyössä kollegojen kanssa.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: marja.lahikainen@gmail.com puh. +358 505 685 935
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kuva: Irene Erling
Marjo Heino, Eurajoki
Kielet: suomi, ruotsi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: heinomarjo2020@gmail.com puh. +358 401 459 839
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Markku Kaukinen, Järvenpää
Kerro itsestäsi: Olen harrastanut lajia vuodesta 1999 asti. Ensimmäinen kisakoira oli Welsh Corgi Pembroke, jonka kanssa kisasin mini-3:ssa. Tämän jälkeen rotu vaihtui Tanskalais-ruotsalaiseen pihakoiraan. Näiden kanssa on kisattu mini/medi-3:ssa. Edustusseurana on ollut koko ajan Järvenpään Agilityurheilijat, jossa olen toiminut myös kouluttajana ja seuran hallituksessa.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Turvallisuus on tietenkin ykkösprioriteetti radoilla. Yleensä yritän laittaa radalle pari haastetta ja ehkä yhden piilotetun jipon.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Ulkokisat Tromssassa eräänä syksynä. Varoitettiin etukäteen, että sää voi olla mitä vain lumisateen ja auringon väliltä.
Kielet: suomi, englanti
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: markku.kaukinen@iki.fi puh. +358 451 261 731
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kuva: Susanna Kaukinen
Marko Kivihalme, Vihti
Kerro itsestäsi: Elämänjanoinen innostuva innostuja joka on monessa mukana ja unohtaa välillä sanoa ei.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Agilityä harrastanut 15 vuotta, kouluttanut melkein saman ajan. Tykkään suunnitella ratoja jossa joutuu pohtimaan mikä olisi paras/nopein vaihtoehto. Tykkään että radalla joutuu niin ohjaaja kuin koirakin osaamaan asioita.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Mieleenpainuvin oli kun sain arvostella ensimmäiset viralliset startit tammikuussa 2023 Lohjalla, sitä fiilistä ei unohda koskaan. Jussin juoksut 2023 finaaleineen oli ihan huippuhieno kokemus! Samoin kun pääsi heti tuomari uran alkuun avustavaksi tuomariksi maajoukkuekarsintoihin keväällä 2023.
Kielet: suomi, englanti.
Yhteydenotto: Sähköpostilla.
Yhteystiedot: marko.kivihalme@gmail.com
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kuva: Mikko Lilja
Marko Mäkelä, Hausjärvi
Kerro itsestäsi: Olen harrastanut agilitya vuodesta 1993 asti ja lähes kaikki aikani kuluu lajin parissa tavalla tai toisella. Kilpailen, tuomaroin, koulutan, treenaan ja järjestän kisoja.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Pidän itse virtaavista, haastavista ja nopeista radoista sekä kilpaillessani, treenatessani, kouluttaessani että suunnitellessani kisaratoja.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Suuruudessaan vaikuttava tapahtuma oli ensimmäinen ulkomaantuomarointini Italian Cattolicassa CSEN-finaali. Toki hienoja kokemuksia on paljon, mutta tuo tuli enimmäisenä mieleen.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti, saksa
Yhteydenotto: Facebook-messenger, whatsapp, sähköposti, puhelin.
Yhteystiedot: marko@ykslysti.fi puh. +358 408 317 133
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kuva: Ruzsa Emese Fotográfus
Miia Kallio, Espoo
Kerro itsestäsi: Etelä-Pohjanmaalta lähtöisin oleva, mutta pääkaupunkiseudulle kotiutunut proviisori, jonka vapaa-aika menee pitkälti erilaisten koiriin liittyvien harrastusten parissa.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Olen harrastanut lajia vuodesta 2006 ja valmistunut tuomariksi vuonna 2023. Ratasuunnittelussa kiinnitän erityistä huomioita turvallisuuteen ja koirien linjoihin, vauhdikkuutta unohtamatta.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Tuomariura on vielä lyhyt, mutta Pohjoismaiden mestaruuskisojen etkotuomarointi kesältä 2023 on toistaiseksi ollut hienoin kokemus.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti, saksa, espanja, italia.
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: miia.kallio@kolumbus.fi puh. +358 505 615 081
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Mika Kangas, Nurmijärvi
Kerro itsestäsi: Täällä esittäytyy Nurmijärvellä vaimon ja 4 koiran (3 espanjanvesikoiraa ja bordercollie) kanssa asusteleva kisaava tuomari.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Hurahdin agilityn pariin vuonna 2009 ja pian löysin itseni tuomarikurssilta ja valmistuin sieltä vuonna 2017. Ratani sisältävät haasteita ja ohjausvaihtoehtoja monen tasoisille koirakoille. Suunnittelen radoistani turvallisia, haasteellisia ja vauhdikkaita joissa voi nauttia etenemisen riemusta parhaan kaverin kanssa.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Kisoissa kannustava ilmapiiri ja kisaajien onnistumisen riemut.
Kielet: suomi, ruotsi englanti.
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: kami@kotikone.fi puh. +358 405 636 251
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Mikko Aaltonen, Oulu
Kerro itsestäsi: Kotonamme asuu sopivan kokoinen lauma koiria, minun bordercolliet ja vaimoni australiankelpiet. Agilityn kouluttaminen on ollut päätoiminen työni vuodesta 2007. Olen harrastanut agilityä vuodesta 1992 eri kokoisten ja rotuisten koirien kanssa. SM- ja maajoukkuetasolla olen kilpaillut vuodesta 1998 alkaen seitsemän eri koiran kanssa, joiden kanssa olen 15 vuotena päässyt edustamaan Suomea kansainvälisiin arvokisoihin. Suurimpia saavutuksia ovat maailmanmestaruus 2003, Pohjoismaiden mestaruus 1998 ja 2021, European Open joukkuekulta 2010 ja 2011 sekä useat SM-mitalit. Agilitytuomariksi valmistuin joulukuussa 2022 ja sitä kautta olen päässyt kokemaan tätä huikean hienoa lajiamme tästäkin näkökulmasta.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Pyrin suunnittelemaan turvallisia ratoja, jotka ovat vauhdikkaita, ohjattavissa eri tavoin ja tarjoavat kilpailijoille tasoluokan mukaisia haasteita.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Tähänastisen, melko lyhyehkön tuomarointiurani mieleenpainuvin tuomarointi on JSP SM-kisat 2023 Rovaniemellä.
Kielet: suomi, englanti.
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: mikko@activedog.fi puh. +358 405 298 225
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Minna Jokisaari, Tupos
Kerro itsestäsi: Olen kouluttanut agilityä omassa koirakoulussani 17 vuoden ajan ja sitä ennen koirakerhossa. Olen kilpaillut shelteillä ja bordercollieilla.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Yritän suunnitella mielekkäitä, mukavia, vauhdikkaita tasoluokalle soveltuvia ratoja, joissa on joku kiva "pähkinä" tai pari.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Urani alkuvaiheesta jäänyt mieleen SM-kisat joissa arvostelimme toisen tuomarin kanssa ihan kaikki ollen toisillemme myös aputuomareina. En ole koskaan ollut niin väsynyt.
Kielet: suomi, ruotsi englanti.
Yhteydenottot: Sähköposti
Yhteystiedot: minnamjokisaari@gmail.com puh. +358 400 313 797
Minna Räsänen, Tampere
Kerro itsestäsi: Olen 50+ vuotias agilitytuomari Tampereelta. Tammikuussa vuonna 1996 ostin 6 kk ikäisen bordercollien ja kesällä aloitettiin agility Lappeenrannassa. Agility ja bordercolliet ovat kulkeneet siitä asti osana elämää. Tuomarioikeudet vahvistettiin vuoden 2002 alussa. Näiden lisäksi harrastuksena on neulominen.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Tavoitteena sujuvat radat, joilla turvalliset lähestymiset kontaktiesteille, eikä tarvitse olla huippu-urheilija selvitäkseen lähdöstä maaliin.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Ensimmäisen tuomariharjoittelun aikana satoi aina kun olin kehänauhan sisäpuolella ja rankasti. Vuosien saatossa useita mukavia muistoja erilaisista ja tasoisista kisoista.
Kielet: suomi, ruotsi englanti.
Yhteydenotto: Sähköpostilla.
Yhteystiedot: minna_rasanen@hotmail.com puh. +358 504 060 715
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Mona Liljegren, Hikiä
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Sujuvat linjat ja sopivasti haastetta.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Edessä päin.
Kielet: suomi, englanti.
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: ilopillerit@gmail.com puh. +358 405 411 979
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Petteri Kerminen, Kaarina
Kerro itsestäsi: Olen värikäs ja iloinen tuomari. Näytän tuomaroidessa suoritusten aiheuttamat tunnetilat. Yritän luoda ja ylläpitää hyvää ilmapiiriä. Meluisat ympäristöt kuormittavat minua paljon ja voivat viedä voimavarat loppuun kesken päivän. Myös pölyiset tilat väsyttävät minua.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Olen aloittanut agilityn vuonna 2004 kepona. Seuraavana vuonna kouluttajana ja vuonna 2006 koetoimitsijana sekä itse agilityurheilijana. Suunnitellessani ratoja en hinkkaa tunteja parhaan mahdollisen lopputuloksen löytämiseksi, jos saan muutenkin aikaan kelvollisen radan. Agilityyn kuuluu mielestäni iloisuus ja vauhdikkuus, jota pyrin edesauttamaan radoillani.
Mieleenpainuvin tuomarointi: SM-kisojen tuomarointi Lappeenrannassa vuonna 2017.
Kielet: suomi
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: petteri.kerminen@gmail.com puh. +358 408 358 126
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä. Tuomaroinnit jotka vaativat vapaapäivän töistä, teen korkeintaan kaksi kertaa vuodessa.
Rauno Virta, Kemi
Kerro itsestäsi: Agilityn kansainvälinen ylituomari vuodesta 2008. Olen kilpaillut agilityssä mini-, medi- ja maksiluokissa, eli ymmärrystä ja näkemystä ja kokemusta on muodostunut leonbergista aina russeleihin saakka. Tuomarointeja teen n. 5-10 viikonloppua per vuosi, pääasiassa loka-toukokuussa. Ansiotyöni vie kesät kokonaisuudessaan, joten kesälle otan vain erittäin merkityksellisiä tuomarointeja vastaan.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Yli 40 vuoden kokemus koirakoulutuksesta ja -valmennuksesta. Olen toiminut 25 vuotta agilityn kouluttajana ja valmentajana. Olen valmentanut useita koirakoita SM-kisoihin, Maajoukkuekarsintoihin ja PM-kisoihin. Kilpailusuoritus koostuu koiran estesuorituksista ja ohjaajan ymmärtävästä ja osaavasta ohjaamisesta. Koiran esteosaamisen täytyy olla hyvässä kunnossa, jotta ohjaaja voi keskittyä omaan osaansa ja tarjota koiralle turvallista ja luontevaa etenemistä. Turvalliset ja vauhdikkaat radat, joilla on tasoluokkaan sopiva määrä haasteita, ovat perusta ratasuunnittelulleni. Pyrin tarjoamaan mukavan kisakokemuksen jokaiselle harrastajalle. Seuraan kansainvälistä agilitya ja sen trendejä, pyrin kuitenkin välttämään erilaisia "villityksiä" ja pitämään kaikessa suunnittelussa oman näkemykseni hyvästä agilitysta.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Kokemuksia on valtavasti eri puolilta Eurooppaa. Nyt nousee mieleen tuomaroimani Tsekin mestaruuskisat sekä Belgian kisat, jossa sain tuomaroida par-agilityluokat. Omat kisakokemukset maajoukkuepaidassa ovat luonnollisesti korkealla. Olen saanut pukea maajoukkuepaidan 7 kertaa päälleni, ja edustaa Suomea kolmella eri koirallani. Kun teet MM-kisoissa yhden maailman nopeimmista hyppyradoista tai PAWC kisoissa olet ylivoimaisen nopea, ja saavutat hopeaa tehden yhden hölmön virheen radalla, niin eihän nämä kokemukset unohdu koskaan.
Kielet: suomi, englanti, ruotsi välttävästi
Yhteydenotto: Sähköposti virallisesti, mutta alustavan tiedustelun voi hyvin lähettää Messengerillä tai WhatsAppilla.
Yhteystiedot: rauno.virta@elamysvirta.fi puh. +358 505 632 232
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Reetta Pirttikoski, Eurajoki
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Harrastanut vuodesta 2009, kilpaillut kaikissa FCI kokoluokissa. Kouluttaja vuodesta 2011. Tuomari 2013.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti.
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: reetta.pirttikoski@gmail.com puh. +358 445 259 569
Kuva: Rita Larjava, Mageekuva
Riikka Kankainen, Jyväskylä
Kerro itsestäsi: Olen 41-vuotias agilitytuomari Jyväskylästä. Agilityharrastuksen aloitin vuonna 2005 ensimmäisen oma koiran, kerrynterrieri Vilman kanssa. Laji vei heti mennessään ja agilityn kouluttamisen aloitinkin jo seuraavana kesänä. Talvella treenasimme TOKOa ja kesät agilitya ulkokentällä Killerin raviradan vieressä. Agilitytuomariksi valmistuin vuonna 2017 ja olen arvostellut ympäri Suomen sekä myös ulkomailla agilitykisoja. Kotona minulla on kaksi kääpiövillakoiraa, Pioni ja Prada, bordercollie Easy ja shelttivauva Lily.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: austani minikokoisen koiran ohjaamisesta sekä nuoren ja vauhdikkaan bordercollien kanssa treenaaminen tuo mielestäni hyvää balanssia, kun suunnittelen rataprofiileja. Toivon agilityratojeni haastavan sopivasti koirien taitoja sekä osaamista, olevan mukavan virtaavia ja tarjoavan erilaisia ohjausvaihtoehtoja koirakoille..
Mieleenpainuvin tuomarointi: Parhaat muistot on kesällä ulkokisoista, erinomaisella luonnonnurmella, paljain varpain tuomaroiden. Välillä kaatosateessa ja sen jälkeen auringon paistaessa.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti, saksa.
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: riikka.kankainen@gmail.com puh. +358 505 380 687
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Salme Mujunen, Jyväskylä
Kerro itsestäsi: Olen koulutukseltani filosofian maisteri, kemisti, kemian ja filosofian aineenopettaja. Sielultani Mercedes- ja Fine Dining-enthusiastic.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Ratasuunnittelussani pyrin tuottamaan positiivisia onnistumisen tunteita. Tärkeintä on tiimityö, yhteisesti koettu ilo ohjaajan ja koiran välillä.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Kaikki sellaiset kasvot, jotka säteilevät radan jälkeen hyvää mieltä! Kauniit katseet, taputukset, kannustukset ja riemu osaamisesta.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti.
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: salme.mujunen@gmail.com
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Sari Mikkilä, Teuva
Kerro itsestäsi: Asun maaseudulla sheltin ja kahden bordercollien kanssa. Koiria minulla on ollut vuodesta 1984 lähtien. Pidän itseäni joustavana, sopeudun muuttuviin tilanteisiin ja tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Aloitin lajin harrastamisen 1992 - 1993, kilpailemisen 1994. Valmistuin tuomarikurssilta vuonna 2008. Ratasuunnittelussa pyrin turvallisiin, vauhdikkaisiin ja useita ohjausvaihtoehtoja sisältäviin profiileihin.
Mieleenpainuvin tuomarointi: AWC 2019, Finland.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti.
Yhteydenotto: Sähköposti.
Yhteystiedot: sari.mikkila@teuva.fi puh. +358 500 225 988
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Timo Teileri, Mustasaari (Sulva)
Kerro itsestäsi: Olen yli 60v, kiertänyt paljon kisaamassa ja myös tuomaroinut ympäriinsä. Taustalla myös lentopallotuomarointia.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Aloitin harrastamisen vuonna 1999, kilpailemisen vuonna 2000 ja siitä lähtien aktiivisesti kilpaillut - myös arvokisoissa, saavutuksina 1x SM-5, 2x Seniorien SM-1, 1x EO-joukkueessa. Tuomarina 10v. Ratasuunnittelussa pyrin siihen, että ne ovat suoritettavissa sekä hyvällä ohjaajan fysiikalla että hyvällä koiran kouluttamisella. Tyypillisesti onnistuminen radoillani vaatii radanlukutaitoa ja ennakoivaa ohjaamista. Vältän pääasiassa kuviota, joista en kilpaillessani nauti.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Kaikki ne, joissa näen koiran nauttivan tekemisestä yhdessä ohjaajansa kanssa.
Kielet: suomi, ruotsi englanti.
Yhteydenotto: Sähköposti, messenger, puhelimitse.
Yhteystiedot: timo.teileri@gmail.com puh. +358 505 659 655
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Tommi Raita-aho, Lempäälä
Kerro itsestäsi: Olen seniori-ikään ehtinyt agilityaddikti Lempäälästä. Nykyään likimain kaikki vapaa-aika liittyy jotenkin agilityyn.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Lajin parissa tuli juuri 30 vuotta täyteen. Tykkään vauhdikkaista radoista missä on erilaisia haasteita, tietenkään turvalisuudesta tinkimättä. Haluan, että radoiilla päästään nauttimaan onnistumisen tunteesta, ne ei ole ylimmässä luokissa mitään läpihuutojuttuja, mutta ei mitään mahdottomiakaan, erilaisia vaihtoehtoja ohjaukselle löytyy ja koiran taitoa vaativia.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Niitä on niin paljon, että mitään yksittäistä en tähän osaa nostaa.
Kielet: suomi, englanti.
Yhteydenotto: Sähköpostilla, saa myös soittaa jos on enemmän asiaa.
Yhteystiedot: tra@iki.fi puh. +358 504 623 208
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Vesa Sivonen, Kokkola
Kerro itsestäsi: Aloitin lajin harrastamisen vuonna 1988 ja sain tuomarikortin 1994. Harrastus vei mukanaan heti ensikontaktista alkaen.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Ideologia on säilynyt hauskanpitämisessä mutta ajatukset ovat muuttuneet useamman kerran 30 vuoden aikana. Tavoitteena on ollut suunnitella ratoja jotka olisivat turvallisia suorittaa.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Mieleen painuneita tuomarointeja on paljon. Usein mieleen on jäänyt onnistumisen ilo, ihmiset, henkeäsalpaavat suoritukset, sääolosuhteet tai tapahtumat. Kuitenkin aina on ollut kivaa.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti
Yhteydenotto: Kaikki käy, email, messenger, puhelin, pikaviestimet.
Yhteystiedot: vesa@ideat.fi puh. +358 445 366 625
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Ville Liukka, Helsinki
Kerro itsestäsi: Meidän Helsingissä asustavaan laumaan kuuluu tällä hetkellä kaksi ihmistä ja kolme koiraa. Olemme agilitypariskunta ja minä olen meistä se, joka on toiminut miltei kaikissa eri luottamustehtävissä, joissa seura-/liittotasolla voi toimia. Koulutan agia OKAY Agility aputoiminimellä.
Kerro lyhyesti lajitaustastasi/ideologiastasi ratasuunnittelun takana: Olen aloittanut agilityn vuonna 2004 sen takia, että pääsisin kilpailemaan. Kilpailemisen aloitin heti samana vuonna ja kouluttamisen heti seuraavana vuonna. Koko urani aikana olen omistanut vain yhden koiran eli BC One. Muut koirat ovat olleet joko puolisoni tai kavereideni omistamia. Radoista pyrin tekemään sellaisia, joista pystyisi selviytymään espves Ronjan kanssa vaikken pystyisi juoksemaan kunnolla. Minusta lajiin kuuluu myös tiukat käännökset, jotta laji ei muuttuisi pelkäksi kaahaamiseksi. Yritän rajata tuomarointi yhteen tuomarointiin per kuukausi.
Mieleenpainuvin tuomarointi: Vaikka tuomarointeja onkin takana vähän, niin tuomarointi Bangkokissa Thaimaassa oli kyllä upea kokemus. Kilpailija tietysti arvokilpailumenestykset espves Ronjan ja Oodin kanssa ovat unohtumattomia muistoja.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti.
Yhteydenotto: Sähköposti
Yhteystiedot: ville.liukka@gmail.com puh. +358 505 823 476
Tuomaroitko myös muualla, kuin kotipaikkakunnallasi: Kyllä.
Kuva: Irene Erling