Kauden 2026 päävalmentajat – etelä

Vasemmanpuolinen kuva: KuiskuKuva / Satu Himanen ja oikeanpuoleinen kuva: Mageekuva / Rita Larjava

Veera Welin

  • Agilityharrastaja ja -valmentaja Tuusulasta.

  • Harrastanut vuodesta 2011 saakka ja valmentanut vuodesta 2014, ensin seuravalmentajana ja myöhemmin sivutoimisesti Tulenarka agility -nimellä.

  • Kotona on kolme espanjanvesikoiraa.

“Itse olen ollut mukana valmennettavana SAGIn aluevalmennuksessa (ent. TopTeam) vuosina 2016-17 sekä 2020 ja koin saavani valmennuksista lisää rohkeutta ja itsevarmuutta tehdä agilitya omalla tavallani, sekä roppakaupalla hienoja uusia työkaluja harrastamiseen.

Olen mukana myös ALVAssa kaudella 2025 yhtenä päävalmentajista.”

Valmentajana Welin keskittyy erityisesti koiran taitoihin, kuten suullisiin vihjeisiin ja monipuolisiin estetaitoihin ja niiden hyödyntämiseen ohjaajan sekä koiran resurssit huomioiden. Hän on erityisen kiinnostunut koiran vireensäätelystä. “Haluan haastaa ohjaajaa miettimään omaa agilitykäsialaansa ja hiomaan sitä huipputasolle. Koulutuksissani minua on kehuttu positiiviseksi ja kannustavaksi.”

Katja Ojansivu

  • Agilityvalmentaja (AVA3), SAGIn liittokouluttaja, agilitykilpailija, luonnossa samoilija.

  • Agilitysta ja sen valmentamisesta kokemusta jo yli 20 vuotta, joista viimeiset kahdeksan vuotta toiminimellä.

  • Tällä hetkellä koiralaumaan kuuluvat kaksi kelpietä ja bordercolliejuniori.

“Päätyönäni opetan teineille eläimistä ja luonnosta, ja viikonloppuisin muuntaudun agilityvalmentajaksi ja -kisaajaksi. Koko kouluttajaurani ajan olen pyrkinyt oppimaan lisää. Lukuisten kurssien ja koulutusten lisäksi olen yliopisto-opintoina opiskellut eläinbiologiaa ja eläinten käyttäytymistä. Minulla on ollut onni omistaa keskenään kovin erilaisia koiria, jotka ovat opettaneet valtavasti eläinten kouluttamisesta sekä arjessa että harrastuksissa. Tällä hetkellä koiralaumaani kuuluvat kaksi kelpietä ja bordercolliejuniori.”

Agilityvalmentajana Ojansivu pyrkii tukemaan valmennettaviaan löytämään oman polkunsa kohti omia unelmiaan. “Toivon jokaisen tulevan ALVAlaisen saavan uusia ajatuksia kokonaisvaltaisesta valmentautumisesta ja innostuvan kehittämään monipuolisesti sekä itseään että koiraansa. Lajitaidoissa panostan erityisesti perustaitoihin, kuten palkkaukseen ja hyvän tunnetilan rakentamiseen, esteosaamiseen sekä taitoharjoitteluun. Kun perusasiat ovat kunnossa, oppiminen sujuu kuin itsestään! Treeneissä pyrin haastamaan valmennettavani oppimaan uutta ja valitsemaan juuri omalle koiralleen sopivia tapoja tehdä parasta mahdollista agilityä!”

Kauden 2026 päävalmentajat – pohjoinen

Anna-Maria Niemelä

  • Aloittanut agilityn parissa 20 vuotta sitten, kolmen vuoden harrastamisen jälkeen aloitti seurakouluttajana ja vuonna 2018 perusti AnskuNin, josta lähtien tehnyt valmennuksia niin seuroille kuin suoraan agilitaajille.

  • Vuosina 2022-2024 toiminut pohjoisen TopTeamin päävalmentajana. 

“Valmentajana haluan haastaa niin ohjaajia kuin koiria onnistumaan. Korostan tehtävien rakentamista pienistä palasista suurempiin kokonaisuuksiin onnistumisten kautta. Mikään ei voita tunnetta siinä hetkessä, kun koira ja ohjaaja oivaltavat heitä haastaneen asian.

Oppimisen kannalta Niemelä pitää tärkeänä koiran ja ohjaajan mielentilaa. “Aktiivinen ja motivoitunut koira haluaa ja jaksaa yrittää ratkaista sille eteen tulevia tehtäviä, kun puolestaan ohjaaja luo koiralle mahdollisuudet onnistumiseen, ja samalla koira ja ohjaaja tuovat iloa ja motivaatiota toisilleen.”

Tiia Riikola

  • Agilityvalmentaja ja -kilpailija sekä halliyrittäjä Oulusta Sportdogs Centeriltä.

  • Agilityn pariin päätynyt vuonna 2009 ja kilpaillut tavoitteellisesti vuodesta 2011 alkaen.

  • Koulutukseltaan koirahieroja, urheilukoirien fysiikkavalmentaja, laser- ja vesiterapiaan kouluttautunut sekä viime vuodelta valmistunut agilityvalmentaja AVA3 kurssilta.

“Kouluttaessani haluan painottaa koiran fyysistä osaamista ja pystyvyyttä tehtäviin joita niiltä pyydetään. Minulle on tärkeää, että koirakon suhde on vahva ja molemmat ymmärtää toisiaan. Jokainen koirakko kulkee omaa polkua ja se mielessä haluan viedä valmennusta eteenpäin.”