PrimaDog: Vinkkejä agilitykoiran ruokintaan

Kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi

Suunnittele agilitykoiran ruokinta treenien määrän ja vaativuuden mukaan. Höntsäilytreenit kerran viikossa ja satunnainen kisaaminen eivät vielä lisää koiran energiantarvetta. Sen sijaan tavoitteelliseen kilpailemiseen kuuluva säännöllinen laji- ja fysiikkaharjoittelu sekä kisojen alku- ja loppuverryttelyt lisäävät koiran energiankulutusta. 

Lue tästä artikkelista PrimaDogin ohjeet, kuinka agilitykoiran ruokinta kannattaa suunnitella ja mitä huomioida kisapäivän ruokinnassa. 

Agilitykoiran energiantarve 

Agilitykoiran ruokinta suunnitellaan päivittäisen aktiivisuuden mukaan. 2–3 tuntia päivässä liikkuvan koiran energiantarve kasvaa normaaliaktiiviseen koiraan verrattuna 10–50 %. Koiran energiantarve kasvaa jopa 50–100 %, jos reipasta liikuntaa on yli 3 tuntia päivässä. Lue lisää koiran aktiivisuuden arvioinnista ja aktiivisen kotikoiran ruokinnasta.

Agilitykoiran energiantarve nousee entisestään, jos käyt koirasi kanssa rata- tai muissa fysiikkatreeneissä useammin kuin 3 kertaa viikossa tavallisten kävelylenkkien lisäksi. Nuori koira saattaa kuluttaa vanhempaan koiraan verrattuna enemmän energiaa tätä pienemmälläkin treenimäärällä. Fysiikkatreeniksi voidaan laskea myös säännöllinen spurttailu vapaana koirakaverin kanssa, jos vapaa juoksentelu kestää noin tunnin.  

Agilityn kisasuoritus on parin minuutin rykäisy, joka kasvattaa koiran energiantarvetta vain noin 10–20 %. Kisaviikkoina rasitus voi kuitenkin moninkertaistua, jos viikonlopun aikana on monta starttia. 

Tarvitsetko koirallesi sopivan pehmeitä ja äärimmäisen herkullisia treeninameja? Kokeile tuoreesta lihasta valmistettuja, viljattomia PrimaDog Northern Treats -herkkuja. Ne vievät takuulla koirasi kielen mennessään. 

Millaista ruokaa agilitykoiralle? 

Agilityssa koira tekee tiukkoja käännöksiä, nopeita kiihdytyksiä, äkkipysähdyksiä ja korkeita hyppyjä. Tämä rasittaa etenkin koiran niveliä ja jänteitä. Agilitykoiran ruokinta onkin tärkeä suunnitella siten, että koira pysyy urheilukoiralle ihanteellisessa painossa. 

Ylimääräinen massa lisää tuki- ja liikuntaelimistön kuormitusta ja hidastaa sekä vauhtia että palautumista suorituksesta. Nelijalkainen kaveri ei saa myöskään päästä liian laihaksi, jotta sen lihaskunto ei heikkene. 

Agilitykoiralle sopiva kuntoluokka on 1–9 asteikolla kuntoluokka 4, eli hoikka. Koiran kylkiluiden päällä on ohut rasvakerros, jonka läpi kylkiluut tuntuvat selvästi. Koiran vyötärö erottuu ylhäältäpäin katsottuna selkeästi, ja sivusta katsottuna koiran vatsalinja nousee ylös.   

Huomioi nämä agilitykoiran ruokinnassa: 

  • Valitse aktiiviselle agilitykoiralle kuivaruoka, jossa on noin 25–30 % proteiinia ja noin 20 % rasvaa. Näin koirasi elimistö saa paitsi energiaa myös aminohappoja palauttamaan rasittuneita lihaksia. Kokeile esimerkiksi PrimaDogin viljatonta Active Ankka & silli -kuivaruokaa.

  • Koira voi hyötyä nappuloihin lisätyistä nivelravinteista, kuten glukosamiinista, kondroitiinisulfaatista ja metyylisulfonyylimetaanista eli MSM:stä. 

  • Tarkista agilitykoiran ruokinta päiväkohtaisesti etenkin, jos aktiivisen koiran ruokaa ei voi syöttää jatkuvasti esimerkiksi lihomisen vuoksi. Treenipäivinä koiran ruuasta yksi kolmasosa tai korkeintaan puolet voi olla aktiivisen koiran ruokaa. Ruokaan ei kannata lisätä tätä enempää rasvaista nappulaa, sillä rasvapitoisuuden äkillinen nousu ruokavaliossa voi pahimmillaan aiheuttaa akuutin haimatulehduksen. 

  • Jos koira syö päivittäin aktiivisen koiran kuivaruokaa, peruskunto- tai ylläpitokaudella nappuloihin voi sekoittaa kevyempää ruokaa. Kisa- ja treenikauden lähestyessä tee siirtyminen takaisin rasvaisempaan ruokaan hitaasti. 

Agilitykoiran ruokinta kisapäivinä 

Kisapäivää edeltävä ilta 

Voit antaa koiralle hieman normaalia runsaamman aterian. Lisää joko ruuan määrää tai anna tavallista tuhdimpaa ruokaa. Varmista myös, että koira on juonut riittävästi. Koiran tavallinen nestetarve päivässä on noin 0,5 desiä painokiloa kohti, mutta etenkin helteiset kisapäivät lisäävät veden tarvetta. 

Jos koiralla on ollut ripulia kisoja edeltävänä päivänä, harkitse tarkkaan koiran osallistumista kisoihin. Ripuli aiheuttaa usein nestevajetta. 

Kisapäivän aamu 

Anna koiralle helposti imeytyvää ruokaa ja lisäksi nestettä. Esimerkiksi märkäruuat sopivat erinomaisesti kisa-aamun ruokintaan, ja niihin voi vielä sekoittaa vettä. PrimaDog tarjoaa kattavan valikoiman lihaisan maukkaita märkäruokia ja koiranmakkaroita.

Ruoki koira vähintään 6 tuntia ennen suoritusta, jotta koira ehtisi ulostaa ainakin kerran ennen rataa. Koiran energiavarastojen pitää olla täynnä, mutta vatsan tyhjä. Jos 6 tuntia ei riitä, koira täytyy ruokkia vielä aikaisemmin. 

Älä muuta koiran ruokavaliota ennen rankkaa kisaviikonloppua, jotta koiran vatsa ei mene sekaisin juuri ennen kisoja. Lue lisää koiran ruokavalion muuttamisesta. 

Kisapäivä 

Voit antaa koiralle pienen nestetankkauksen ennen kisaa tai ratojen välissä. Pienelle koiralle riittää usein 0,5–1 desilitran tankkaus ja isommalle koiralle pari desiä. 

Tee välijuotto maltilla noin 15 minuuttia radan jälkeen, mutta mieluiten tunti ennen seuraavaa rataa. Jos juoton ja radan välissä on alle tunti aikaa, nestettä pitää antaa vähemmän. Voit sekoittaa nesteen sekaan koiralle maistuvaa lisuketta, kuten PrimaDogin näppärän Mini Meal -kastikeaterian.

Vältä isompia määriä nestettä tai ruokaa ennen rataa. Varo etenkin ylijuottamista sekä ennen kisoja että niiden aikana. Esimerkiksi puolilitraa vettä kerralla on jo liikaa. Ylijuottaminen voi laimentaa koiran elimistöä, sillä koira menettää suoloja lähinnä virtsan mukana. On hyvin tyypillistä, että urheilusuoritusten jälkeen koiran uloste voi olla normaalia löysempää. Koira ei kuitenkaan saa mennä ripulille, koska silloin elimistöstä poistuu nestettä. 

Kisapäivän ilta 

Jos koira kisaa vielä seuraavanakin päivänä, anna koiralle jotain hyvin imeytyvää ja normaalia tuhdimpaa ruokaa. Osan ruuasta olisi hyvä olla märkäruokaa tai lihaa, jotta ruoka varmasti sulaa hyvin ja koira saa nestettä ruuan mukana. 

Agilitykoiran ruokinta sujuu helposti PrimaDog Active -kuivaruualla  

Tiesitkö, että suunnittelimme PrimaDog Active Ankka & silli -koiranruuan yhdessä Suomen Agilityliiton kanssa? Sekä agilitykoirille että muille aktiivisille hännänheiluttajille suunniteltu ruoka antaa puhtia päiviin ja auttaa tukemaan koiran palautumista raskaista suorituksista. 

Agilitykiiturille sopiva proteiini- ja rasvapitoisuus: Active-kuivaruoka sisältää 30 % proteiinia ja 22 % rasvaa. Proteiinista 80 % on eläinperäistä. 

Runsaasti lihaa: Kuivaruuassa on kaikkiaan 55 % lihaa ja kalaa. Nappuloiden eläinproteiininlähteet ovat ankka ja silli, jotka sopivat usein herkkävatsaisellekin haukulle. Lue lisää herkkävatsaisen koiran ruokinnasta.

Täysin viljaton ja perunaton resepti: Hiilihydraattien ja tärkkelyksen lähteenä on hernetärkkelys, jonka yksi tehtävä on pitää nappulat koossa. Herneestä käytetään vain tärkkelysosa, joten se ei heikennä ravintoaineiden imeytymistä.  

Silliöljyä lohiöljyn sijaan: Korvasimme kuivaruuissa usein käytetyn lohiöljyn silliöljyllä, koska lohiöljy saattaa aiheuttaa joillekin koirille närästystä. Silliöljy auttaa varmistamaan omega-3- ja -6-rasvahappojen saantia. 

Lisäravinteita tukemaan kokonaisvaltaista hyvinvointia: Ruokaan lisätty L-karnitiini auttaa lihaksia palautumaan energiaa kuluttavista suorituksista, ja tauriini tukee muun muassa sydämen toimintaa sekä tehostaa rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä. Glukosamiini, kondroitiinisulfaatti, MSM ja luonnollinen viherhuulisimpukka puolestaan auttavat ylläpitämään koiran nivelterveyttä.

 

Artikkeli on julkaistu Suomen Agilityliiton pääyhteistyökumppanin PrimaDogin kotisivuilla.

Takaisin